Facebook presenteert Messenger Day: weer een kopie van Snapchat Stories of toch verrassend?

Facebook presenteert Messenger Day: weer een kopie van Snapchat Stories of toch verrassend?

De ‘Stories’ functie alleen voor Snapchat? Dat is zó 2013… Inmiddels gaan steeds meer social media kanalen met een soortgelijke functie aan de haal. Vorig jaar breidde Instagram uit met Instagram Stories en ook op WhatsApp kun je sinds een paar weken een ‘Story’ plaatsen. Facebook kon hierdoor natuurlijk niet achterblijven en kondigde vorige week de komst van Messenger Day aan.

Met al die Stories op verschillende kanalen, is er dan nog wel iets vernieuwends aan Messenger Day? Somention’s Yvette fungeert voor jullie als proefkonijn en ging op social onderzoek uit.

Wat zijn Stories?
Een Story op social media is een compilatie van foto’s en/of korte video’s en wordt door gebruikers vaak ingezet om hun verslag van de dag te delen. Dit verslag is 24 uur lang beschikbaar voor andere gebruikers om te bekijken en zal hierna automatisch van het profiel verwijderd worden.

Messenger Day test
“Wat direct opviel was dat het best lastig is om de Messenger Day functie überhaupt te vinden. Eenmaal gevonden (ik moest in Messenger gewoon op dat blauwe rondje onderin m’n beeldscherm drukken) werd het mij allemaal wat duidelijker.

Ik heb keuze uit drie opties:
• een bestaande foto importeren vanuit mijn filmrol;
• live een foto maken;
• geen foto gebruiken. In plaats daarvan is de achtergrond een kleur die ik zelf kan kiezen.

Wat Messenger Day onderscheidt van andere Story functies, is dat ik nu de mogelijkheid heb om in een gesprek met een collega of vriendin mijn verslag van de dag te delen. Ook kan ik mijn ‘Day’ delen met een lijst vrienden die ik zelf samenstel. Hoewel je wel op Snapchat selectief foto’s of video’s naar bepaalde personen of groepen kunt sturen, is je story in principe voor iedereen beschikbaar. Op Instagram is je story zelfs beschikbaar voor mensen die je misschien niet kent. Tot slot heb ik uiteraard weer nieuwe frames, filters en emoji’s tot mijn beschikking die ik, samen met mijn collega Fleur, uitvoerig heb getest.”

IMG_5070IMG_5072

Conclusie
“Hoewel er wel wat kleinigheidjes zijn die Messenger Day onderscheiden van de andere social stories, kan ik de conclusie trekken dat deze functie in grote lijnen toch weer hetzelfde is. Ben benieuwd hoe Messenger Day het gaat doen!”