Social media strategie: de belangrijkste tips van Somentionata Esther

Social media strategie: de belangrijkste tips van Somentionata Esther

De tijd van zomaar iets posten is lang en breed voorbij. Om het heel concreet te zeggen: dat is zó 2013! Want sinds steeds meer merken en bedrijven zich vertonen op social media, zijn er steeds meer mensen die hen meer en meer verafschuwen. Ze willen niet doodgegooid worden met reclame! En daarom hameren een hoop social agencies al jaren op interactie. Zorg dat je als merk niet alleen zendt, maar dat je in gesprek gaat met jouw doelgroep. Maar zelfs met enkel interactie red je het niet meer anno 2017. In deze blog vertelt onze strateeg Esther waarom je aandacht moet besteden aan een complete social media strategie.

De twee belangrijkste vragen
De kracht van social media is inmiddels bewezen. Wie goed doet, goed ontmoet. Het is echt mogelijk enorme resultaten te behalen met online campagnes. En het mooie hieraan is, is dat dergelijke campagnes echt niet alleen voor grote bedrijven met mega budgetten zijn weggelegd. Als je het slim speelt, zie je al snel jouw ROI terug. Het enige waar je dan wel scherp op moet zijn is dat je niet zomaar begint zonder plan. Een plan bestaat niet enkel uit een social media plan, maar een plan voor jouw complete communicatie. Hoe uitgebreid dat plan ook is, je begint altijd bij het beantwoorden van de twee belangrijkste vragen:

  •  Wie is mijn doelgroep?
    Om het simpel te zeggen: jouw doelgroep bepaalt welke social media jij gaat inzetten. Is jouw doelgroep 30+? Dan kun je met een gerust hart stellen dat je Facebook en Instagram eventueel onderdeel kunt laten zijn van jouw social media communicatie. Maar is je doelgroep jonger? Dan kan het zomaar zijn dat je met Facebook geen resultaten behaalt. Jongeren mogen zich dan veel meer online begeven dan de iets oudere generatie, de meesten vinden Facebook oubollig en hebben het medium inmiddels links laten liggen. Het mag duidelijk zijn dat je dus een beknopt onderzoek moet doen naar welk medium het meeste succes belooft.

    De verschillen tussen doelgroepen en generaties gaan uiteraard nog veel dieper dan op welk medium zij zich begeven. Dus als je echt verschil wilt maken, moet je meer te weten komen over de groep die je probeert te bereiken. Kom je daar niet uit? Dan help ik je uiteraard graag een handje mee!

  • Wat is mijn doel?
    Zelfs wanneer je de juiste kanalen inzet, moet je bedenken met welke reden je gaat communiceren. Bedenk eens goed wat je wilt bereiken. Wil je meer verkopen? Wil je meer informatie ontvangen van jouw ‘fans’? Wil je merkvastheid creëren? Of wil je eigenlijk gewoon alleen maar lawaai maken zodat mensen je opmerken? Pas als je weet wat jouw doelgroep voor jou moet gaan doen, kun je daar de berichtgeving op aanpassen. Met de juiste middelen kun jij hen aansturen om jouw doelen te bereiken.

Strategie van A tot Z
Zoals gezegd: zomaar posten is er echt niet meer bij. Voor je begint aan social media, moet je eigenlijk een merkstrategie op touw hebben, een communicatieplan paraat hebben en als onderdeel daarvan kun je social media inzetten. Begint het je te duizelen? Dan help ik je graag op weg naar die super sterke campagne mét resultaten! Hetzelfde heb ik met succes gedaan voor onder andere Bax Music, Bayer en Lumina Learning.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met me op.

unnamed