The Social Recap; week 5

The Social Recap; week 5

Februari is aangebroken en Vadertje Winter heeft de komende dagen veel kouds voor ons in petto. Om je van binnen toch te verwarmen, hebben wij weer alle nieuwtjes van dien verzameld en zoals gebruikelijk in hapklare brokken samengevat. Google probeert je ‘vliegensvlug’ te voorzien van reisinformatie, Instagram blijft in de hoogste versnelling met het ontwikkelen van nieuwe functies en keert een oude bekende weer terug!

 

InstaPlan
Het is een bekend verhaal voor Somention: alle berichten staan netjes ingepland om op Facebook, Twitter en LinkedIn om gepubliceerd te worden, maar dan is daar weer die ‘speciale’ planning voor Instagram. Tot voor kort kon je op Instagram geen berichten inplannen, maar het gaat dus eindelijk beginnen: een API-tool om Instagram berichten in te plannen! Weg dus met al die post-its, meldingen en wekkers, want misschien wel de grootste irritatie van contentcreators wordt binnenkort verleden tijd. Instagram laat zakelijke gebruikers de berichten inplannen, wanneer dit via een betalende derde partij gaat. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld OBI4WAN en Coosto, waar dit dus een heel welkome functie bij is. Het plan is om deze functie in de toekomst ook beschikbaar te maken voor iedereen, maar vooralsnog moeten de normale gebruikers het dus nog op de oude manier doen. Wij gaan hier in ieder geval ruimschoots gebruik van maken! Wat verwacht jij ervan?

Op de vlucht
Geen zorgen, het kopje is geen voorbode voor bijvoorbeeld een nieuwe recessie, maar een aankondiging voor een aantal nieuwe functies in Google Flights.
De vliegtuig-app van Google wordt dagelijks miljoenen keren gebruikt en kon wel een fikse reboot gebruiken. Daarom worden de volgende twee functies binnenkort toegevoegd!

  • Het voorspellen van vertragingen, naar aanleidingen van andere vertragingen. Want we vinden het allemaal ontzettend fijn om nog eens onaangekondigd drie uur in de terminal te zitten! Daarom gaat Google Flights verbanden zoeken tussen vluchten die vertraagd zijn en welke impact dit kan hebben op het reisschema. Super handig!
  • Wil je een goedkope vlucht boeken, maar is het een beetje onduidelijk wat je allemaal voorgeschoteld krijgt? Google Flights laat nu zien wat er bij je budgetvlucht inbegrepen zit. Heb je wel een laadruimte boven je hoofd bijvoorbeeld? Daarnaast laat Google Flights ook meteen zien wat je bij een upgrade erbij krijgt, om een goede vergelijking te kunnen maken.

Wij, de gezagvoerders van Somention Airways, zien hier wel de grote voordelen van in! Maar van welke functie ga jij meteen een vlucht boeken?

Little Shop of Snaps
Snapchat doet er werkelijk alles aan om in 2018 weer aan de weg te kunnen timmeren en hebben met de Snap Merchandise Store waarschijnlijk een primeur te pakken! 

Snapchat heeft natuurlijk een aantal wereldbekende associaties, waaronder de hondenoren, het witte spookje en de dansende hotdog. Wat nou wanneer deze iconen vanaf volgende week woensdag werkelijkheid worden?! Zoals hieronder in het plaatje te zien is, gaat Snapchat merchandise verkopen, gebaseerd op iconen vanuit de app.

Drinken uit een mok met de hotdog, real life hondenoren of een sweater met het knipogende spookje erop? Het is dus binnenkort inderdaad mogelijk. Snapchat probeert hiermee te laten zien wat de potentie kan zijn van in-app merchandising en hoe men hiermee nog nauwer verbonden kan raken met het merk. Wellicht zien we binnenkort wel speciale Snapchat filterspiegels zodat je altijd kan kijken naar een vervormd hoofd met een bewerkte stem!  

1 + 1 = V2
Een tijdje terug kondigden we de komst van V2, kort voor Vine 2, aan, maar waarom wordt dit format weer in het leven geroepen? We hebben toch Instagram en Snapchat tegenwoordig om korte, maar leuke video’s te bekijken? V2, want de naam Vine 2 is ten strengste verboden, gaat namelijk het gat dichten waar Instagram en Snapchat geen brug over durfden te bouwen!

Filmpjes van max 7 seconden, daar werd Vine een paar jaar terug bekend mee en het was een razend succes. De simplistische, hapklare filmpjes gaf iedereen de mogelijkheid om iets met elkaar te delen, wat later ook door Instagram over werd genomen. Echter is Insta nu vol gefixeerd op video’s van 60 seconden en blijft Snapchat vooral met zichzelf worstelen, waardoor V2 nu de rode loper kan betreden!

Korte video’s met hetzelfde idee als de oude versie van Vine, dus zonder filters, geofilters en andere fratsen, een chronologische tijdlijn, een ‘Explore’-pagina gebaseerd op jouw algoritmes en nog veel meer. Het klinkt in ieder geval als een veelbelovende reboot en het is wachten tot de officiële release aangekondigd wordt. Wat verwacht jij van V2?

Spotify FM
Spotify, tegenwoordig een van de apps die je eigenlijk standaard op je telefoon moet hebben, gaat naar verluidt weer een nieuwe functie toevoegen aan haar nu al machtige arsenaal. Voorlopig is alleen Australië uitgekozen om de functie met de naam Stations te testen, een soort minimalistische versie van Spotify zelf. Genres met vooraf geprogrammeerde afspeellijsten, met één druk op de knop te beluisteren. Klinkt niet ontzettend interessant, zo’n simpele versie van Spotify maar concurrent Pandora heeft ongeveer 5 miljoen gebruikers met hetzelfde concept.

Wanneer je op een gegeven moment genoeg nummers hebt beluisterd, zal Stations op basis van jouw voorkeuren een nieuwe playlist maken.

Stations is door Spotify in het leven geroepen om luisteraars te laten experimenteren en nieuwe muziek te ontdekken. In de reguliere versie van Spotify word je dagelijks al met 3.000 nieuwe playlists gebombardeerd, maar zo proberen ze het een beetje gescheiden te houden. Het is alleen nog wachten op meer nieuws vanuit kamp Spotify, maar wat denken jullie?

Wil je nu een sticker?
Waar de hele wereld momenteel in de ban is van GIF’jes, gaat WhatsApp het over een iets andere boeg gooien. Geen zorgen, de GIF’jes gaan niet weg, er wordt enkel een functie gekopieerd die al jaren in Messenger beschikbaar was: geanimeerde (bewegende) stickers

Soms is een GIF’je iéts te veel van het goede en volstaat een simpele emoticon niet met wat je graag wilt sturen. Daarom is deze ‘middenweg’ een prima oplossing om de van wat meer spijs te voorzien! De vraag is echter wel of veel mensen deze stickers gaan gebruiken. GIFs zijn momenteel hot en emoticons zullen tot het einde der tijden wel blijven hangen. Gaan deze stickers een rol van betekenis spelen? Laat het ons weten!

The Neverending Story
Instagram Stories, wat moeten we tegenwoordig zonder ze. Naast simpel gebruik, experimenteren veel bedrijven met misschien wel de hotste functie van het afgelopen jaar. Om de functionaliteit nog beter te maken, met name voor bedrijven, kun je binnenkort een carrousel maken voor advertenties in Insta Stories!

Hoe het werkt? In plaats van simpelweg maar een plaatje te gebruiken, kun je (of wij) binnenkort drie foto’s gebruiken om je advertentie Story te complementeren. Hierdoor kun je daadwerkelijk een boodschap meegeven in je Story, in plaats van het proppen wat er nu gedaan moet worden. Voorlopig is deze functie alleen nog besteed aan een aantal multinationals, maar het lijkt ons een kwestie van tijd voordat het een standaardfunctie wordt voor bedrijfspagina’s. Wij kijken hier in ieder geval watertandend naar uit…

InstaSkype
Eerder in dit artikel maakten we al een woordgrapje met ‘Instaplan’ met het inplannen van berichten, maar deze bekt net zo lekker als de functie die het voor moet stellen: videobellen via Instagram! 

Waar video steeds belangrijker wordt in het dagelijkse leven, wordt Insta de volgende die zich in het rijtje wil scharen. Instagram probeert hiermee mensen actiever met elkaar te laten communiceren, in plaats van het continue scrollen door de tijdlijn. Een goed initiatief als het aan ons ligt! Zeker aangezien betekenisvolle content en interactie steeds belangrijker wordt om relevant te blijven. Wanneer kunnen we dit achtste Wereldwonder dan verwachten, hoor ik je vragen. Helaas heeft Instagram nog niet veel info losgelaten over deze functie, dus zal het de komende tijd bij gissen blijven. Wat verwacht jij van dit gerucht? Heeft Instagram videobellen überhaupt wel nodig? Laat het weten in de reacties!


En zo zijn we alweer bij het einde gekomen van de eerste Social Recap, maar laten we je nog niet gaan zonder een prangende vraag te stellen. Deze keer heeft het betrekking op een app die al geruime tijd struggles heeft om het hoofd boven water te houden: Snapchat

Is de Snap Store de reddingsboei of een wanhoopspoging van Snapchat en is het de toekomst voor meerdere social mediaplatforms?

Laat het zoals altijd weten in de reacties en wellicht laten wij binnenkort wel Somention shirts en stickers drukken! We moeten wel meegaan met de trends he 😉

LEES OOK: The Social Recap; week 4